Tilridning, hestetrening & rehabilitering

Hesteutdanning etter humane Klassiske prinsipper for glade, tillitsfulle hester
Hesteutdanning etter humane Klassiske prinsipper - for glade hester som gleder rytterne sine

   "Jeg tror aldri jeg har opplevd å få så mye ut av noen instruksjon tidligere, og lysten til å lære mer øker for hver gang! Og ikke minst, den viktigste i dette, hesten, sier så klart og tydelig at den er fornøyd med veien vi er inne på."

T. W.

Hesteeier, privatelev og salkjøper


 

NB! Pga aktuelle omstendigheter tilbyr vi inntil videre bare online tjenester innen undervisning - den moderne, enkle måten å få hjelp når du trenger den, og hvor du vil! Lang erfaring og veldig gode tilbakemeldinger. :-)

 

OBS! Her er det snakk om ekte, live undervisning - ikke bare sending av videoklipp osv. Vår instruktør kommer "hjem" til deg via live videosamtale.

 

 


Den Klassiske Ridekunsten

gir deg originaloppskriften for glede og suksess med hest.

 

 Bygget på

 

* respekt for hestens natur, 

* vitenskapelig kunnskap om hestens egenskaper og behov, og

* erfaringene fra mer enn 500 år europeisk ridekultur.

 

 

Klassisk Ridekunst

 

 

"I Agria utgjør diagnoser med halthet som årsak

nærmere 40% av alle skader på hest i 2019.

Mange av disse tilfellene kan unngås

med rett ridning og rett hestehold."

- Brev fra Norges Rytterforbund

til trenere, Februar 2020.

 

NB! Haltheter kan også skape helseproblemer

andre steder i hestekroppen, f. eks. ryggproblemer,

pga kompensatoriske bevegelsesmønstre.

Tilslørte haltheter er en viktig grunn

for at salen sklir til siden.

 

Anatomisk og biomekanisk riktig trening

etter sunne Klassiske prinsipper,

er internasjonalt anerkjent

for å forebygge skader hos hester.

 

 

Vi hjelper deg med å trene etter hestens egen bruksansvisning:

 

 * Rideundervisning med fokus på løsgjorthet, helse og glede - for dere begge

* Bakkearbeid & "horsemanship"

* Målrettet utdanning og trening for hest & rytter

* Rehabilitering av hester med svak eller feil muskelsetting

* Korrektur av ride- eller adferdsproblemer

 

NB! For tiden har vi redusert kapasitet. Takk for forståelsen.

 Ta gjerne kontakt, så skal vi se på mulighetene.

 

 

Utdanning for hest & rytter etter positive Klassiske prinsipper - treningen hesten din hadde valgt
Utdanning for hest & rytter etter positive Klassiske prinsipper - treningen hesten din hadde valgt! (gjesteberider Julia Hennings)

Case study: Kari og Shan

 

   Kari er en engasjert ung hesteeier som har reddet en skjønn, godt voksen arabergutt, Shan, som ikke hadde det så bra, og slet med helseutfordringer. Han hadde blandt annet blitt diagnostisert med magesår og spat i begge hasene.

 

   Vi var så heldig å få møte de to, når Kari hadde bestemt seg for at Shan skulle få seg en sal som passet og var behagelig for han. Hun hadde på dette stadiet ingen andre ambisjoner enn å gi en skadet hest et godt liv.

 

   Hesten var svakt muskelsatt og virket litt fjern og stresset, til tross for åpenbart veldig bra behandling og god oppfølging hos en kjærlig eier. Bakbensbevegelsen var veldig stiv, uregelmessig, og hesten gikk lite fram.

 

   Som mange hesteeiere trodde nok Kari at dette bare var slik, og at det ikke gikk an å gjøre noe med det, når hesten først var blitt sånn.

 

   Men heldigvis var altså Kari usedvanlig opptatt av å gi hesten de best mulige vilkårene.

 

   Så vi prøvde å inspirere henne til å dele vår tro på hestens muligheter, og tilbød henne litt innspill med tanke på fôring, massage/ kroppsarbeid for hesten, kommunikasjon, og enkle øvelser for muskelbygging og biomekanisk bra ryttersits, sammen med saltilpasningen.

 

   Hest og eier var på besøk hos oss noen få helger, og med den typiske intelligensen til sin rase, lærte Shan lynraskt og ble veldig glad i å endelig kunne "snakke" med eieren sin.

 

   Rytteren gjorde en utmerket jobb hjemme hos seg, til tross for lite tid og ingen ridebane den første tiden. Vi ble ganske imponert når vi mottok nedenforstående e-mail og bilder fra Kari. Når vi fikk møte hest og rytter igjen etter en liten stund, hadde Shan begynt å bli rundere og ganske så fin, og var våken, motivert, gikk ivrig fram, og virket å ha en normal, rasetypiske bevegelse. Rytteren hadde blitt interessert i å utvikle hesten dressurmessig.

 

   Så vi vil gjerne dele et utdrag fra Kari sin e-mail, og hennes bilder, med alle våre besøkende, som et flott eksempel på at det ikke trengs store fasiliteter eller ambisjoner, for at hest og rytter skal få mye mer glede av hverandre - bare de får oppdage hvordan. Kari skrev:

 

"Hei dere!

Jeg tenker på dere hver dag og ville sende en liten oppdatering fra meg og Shan. Vi har det veldig fint og det er en fryd å jobbe med han etter alt jeg har lært av [dere] […]

 

Han har lagt godt på seg og fått mye mer muskler. Ikke minst er det kjekt å ha fått et mye bedre samspill mellom oss og se han så glad. Jeg legger med litt bilder av meg og Shan, som dere ser på bilde nummer to har han blitt så mye finere. Jeg fikk sjokk når jeg såg det selv. Det nederste bildet er hvordan han var før - og det med meg oppå er tatt nå nylig.

Jeg håper dere vet hvor takknemlig jeg er for alt jeg har lært - kommer selvfølgelig tilbake til dere.

 

Med vennelig hilsen Kari og Shan!"

 

(Kari Cecilie Selstø Egeland, Skogsvåg, høsten 2018.)

 

 

Saltilpasning - rehabilitering av svak muskelsatt hest.
Kari sine bilder av Shan med sin nye sal om høsten 2018 (øverst), og før sitt første møte med oss i Mai 2018.
NB! Dette er en hest som er blitt trent mye med tanke på lydighet, og er i kjente omgivelser, mens det ikke er trafikk rundt. Ikke prøv dette hjemme. Å gå med en løs hest i trafikken kan bli farlig. All trening av hest skal foregå under trygge forhold.
NB! Dette er en hest som er blitt trent mye med tanke på lydighet, og er i kjente omgivelser, mens det ikke er trafikk rundt. Ikke prøv dette hjemme. Å gå med en løs hest i trafikken kan bli farlig. All trening av hest skal foregå under trygge forhold.

   Kari sine bilder fikk oss til å grave fram våre egne dokumentasjonsbilder, tatt når vi først møtte Shan, og så ved første oppfølgingssjekk for den nye salen.

 

   Ja, de viser faktisk den samme forskjellen som målingene våre. Og den forskjellen betyr allerede 1 hel kammervidde! Bare bra at vi hadde bestillt Shan sin sal vid nok med tanke på utvikling...

 

 

Svakt muskelsatt salleie - salproblemer - rehabilitering
Hest med litt svakt muskelsatt salleie - Shan 12.05.2018.
Svakt muskelsatt salleie - salproblemer - rehabilitering
Begynnende rehabilitering av salleie og overlinje - Shan 16.09.2018.

 

 

   På venstre siden ser vi utgangspunktet, med litt "søkk" bak skuldrene og litt innsunket salleie.

 

   På høyre siden ser man at "søkkene" bak skuldrene har begynt å fylles ut igjen, og at salleie virker høyere og bredere, med mykere overgang til skulderen. Allerede litt "rundere" hest - til tross for mindre pels...

 

   Go Shan!

 

Shan update

 

 

   Vinteren i Bergen er som kjent ikke nødvendigvis alltid så veldig innbydende med tanke på hestetrening...

 

   Men vi burde nok ha tenkt oss, at det stopper ikke disse to...

 

  Når har de fått laget seg en liten ridebane, og til tross for at Kari er mye borte i jobbsammenheng, trener ekvipasjen regelmessig videre. Is og snø ingen hindring!

 

   Vi ble igjen veldig imponert over hestens utvikling, og ville dele Kari sine bilder her, til glede og inspirasjon for oss alle.

 

   Håper at det bare går videre oppover for disse to!

 

 

 

Kari og Shan 22.01.2019 - kommunikasjon med hesten, "horsemanship"
Kari og Shan 22.01.2019. En avslappet, tillitsfull og motivert hest nå. Disse to trenger ikke sal og hodelag lenger for å kommunisere... (NB! Ridning uten saltøy skal bare utøves av spesiellt trente ekvipasjer i trygge omgivelser! Ikke prøv dette hjemme.)
Shan 03.02.2019 - rehabilitering av hesterygg.
Shan 03.02.2019. Desverre litt "feil" fase i trav - men man ser likevel en fin rund hest med bra muskelsatt overlinje, og flott, naturlig løsgjort og taktren bevegelse.

 

   Kari skriver til disse bildene:

 

   «[…] han har lagt godt på seg og bygget litt nye muskler - det er veldig kjekt! […] Salen går det forresten også veldig bra med! […] jeg tror nok både meg og Shan har mye mer glede av hverandre nå. Synes også han virker mer lykkelig enn tidligere - han har uten tvil fått mer personlighet.»

 

(Kari Cecilie Selstø Egeland, Skogsvåg, vinter 2018/ 2019.)

 

 

Shan og Kari 09.02.2019 - rehabilitering av hesteryggen
Shan og Kari 09.02.2019. Shan tar seg en god "stretch" med flott aktiv rygg og helt ren, diagonal fotfølge. Flott løft i bakhoven og fin, plastisk muskulatur på kryss og overhals. (Nei de rir ikke alltid så "langt", her tøyer de seg akkurat ut.)
Shan og Kari 29.09.2019
Shan og Kari 29.09.2019. Shan blir flinkere og flinkere å gå i ren takt, med flott fremadbydning og god løft i mankeområdet, med minimal hjelp fra rytteren.
Shan og Kari 30.03.2020
Shan og Kari 30.03.2020. Nå trenger disse to ikke en gang hodelag lenger. For et flott, friskt trav med helt eksakte paralleler og maksimal ryggløft. (NB! Ridning uten saltøy skal bare utøves av spesiellt trente ekvipasjer i trygge omgivelser!
Shan og Kari 31.03.2020
Shan og Kari 31.03.2020. Også over cavaletter klarer Shan seg nesten helt alene nå. (NB! Ridning uten saltøy skal bare utøves av spesiellt trente ekvipasjer i trygge omgivelser! Ikke prøv dette hjemme.)

Utdanning av unghester

Klassisk Ridekunst - longering

 

En gøy og skånsom start på ridehestkarrieren

 

 

   * Legg et solid grunnlag av tillit, lydighet, motivasjon, og korrekte, løsgjorte bevegelser.

 

   * Få en stødig, fornuftig og "miljøtrent" hest, som er hyggelig og lett å håndtere i alle situasjoner, fra salen og fra bakken.

Klassisk ridekunst - innridning
Tillit til rytteren fra første dag!
Unghestutdanning
Unghestutdanning uten stress og press
Utdanning av unghest
Utdanning av unghest

   * Grunnutdannelsen er den viktigste delen av hestens utdannelse!

 

   * Gi den unge hesten tid til å utvikle balanse, takt, løsgjorthet og en ærlig tøylekontakt, som er resultatet av et aktivt bakben -

"ridning bakfra framover, ikke forfra bakover".

 

   * Hesten kommer til å takke deg ved å yte mer, og vare lenger, for resten av livet sitt!

Skolering av voksne hester

Tilridning
Tilridning - videreutvikling av voksen hest

 

"Finjustering" for den voksne hesten

 

   * Engasjerte svar på lette hjelpere

 

   * Jo mindre rytteren innvirker, jo mindre er rytteren i veien.

 

   * Jo friere hesten er til å bevege seg, jo bedre kan den prestere, og jo mindre utsettes den for skader og slitasje.

 

 

 


Hestetrening - turridning
Hestetrening - kos deg med turridningen på en terrenggående hest som du kan stole på.

Også tur- og fritidshester trenger en solid utdanning!

 

   * For å bære en rytter på en god og sunn måte, må hesten først lære den rette teknikken, og gymnastiseres slik at den kan takle belastningen.

  

   * Ingen hest trenger mer å være trygg og enkel å ha med å gjøre, enn en hest som skal være en pålitelig kamerat ute i terrenget og trafikken - ofte for en uerfaren rytter.

  

   * Også eldre, allerede utdannete hester kan ha behov for litt målrettet "miljøtrening".

   Vår "kamptrening" i kavalleriets tradisjon, gir stødige, avslappete og hyggelige hobbyhester, og fokuserte konkurransehester.

 

Rehabilitering & atletisk utvikling av ridehester

 

De fleste problemene med prestasjon og atferd hos hester,

og mange helseproblemer,

kommer som kjent helt eller delvis av

manglende eller feil utdanning, og manglende "ridemuskulatur".

 

 

   Den enkleste og raskeste "kuren" er vanligvis å fjerne årsaken for problemene - ved å gi hesten den utdanningen og evt. fysiske rehabilteringen, som den trenger for å kunne gjøre jobben sin.

 

   Selvfølgelig må hesten også få de rette forutsetningene for å kunne tåle og dra nytte av treningen - f. eks. fagmessig hestehold med mye fri bevegelse sammen med venner, riktig balansert hovskjæring/ skoing, riktig tannstell, riktig ernæring basert på nok godt grovfôr, stressfri håndtering med positive metoder, riktig tilpasset sal- og seletøy, osv. osv.

 

   Bildene nedenfor viser hester med forskjellig alder og av ulik type før, og under rehabiltering eller utdanning etter Klassiske prinsipper, hos oss.

 

 

Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - samme hest har begynt trening etter Klassiske prinsipper

Atrofi/ muskelsvinn etter salskade
Muskelsvinn (atrofi) pga sal & bevegelsesmønster. Rytteren hadde prøvd "alt" i lengre tid.
Rehabilitering av muskelsvinn/ atrofi pga sal
Muskelsvinn begynner å reverseres (leges) etter at vi hadde begynt å hjelpe rytteren med sal og trening.

Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper

Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper

Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Klassisk Ridekunst - ridning uten bitt og hodelag
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper (OBS! Ikke prøv dette hjemme! Ridning uten sal og hodelag skal bare utføres av spesiellt skolerte hester og ryttere, under kyndig veiledning og trygge forhold.)

Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Hestetrening - longe - varmblodstraver
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper


Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Reskolering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Reskolering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Reskolering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper

Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper: "En feilbygget hest"-?!

Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - samme hesten under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper

Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper

Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper

Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper

Rehabilitering av hest - før trening etter Klassiske prinsipper
Unghest reddet fra ukyndig hestehold, før rehabilitering etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - har begynt trening etter Klassiske prinsipper

Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper
Rehabilitering av hest - under trening etter Klassiske prinsipper

Eksempel på korrektur av feilridd hest:

   

   Denne varmblodstraveren med diverse helseproblemer under sin "turrytter-eier" hadde store problemer med å gå rolig og balansert, til og med i ridebane, til tross for at eieren tok jevnlig undervisning (ikke hos oss).

 

   Bildene nedenfor viser ekvipasjen i begynnelsen og i slutten av sin aller første ridetime hos oss.

 

   På det første bildet er hesten fortsatt lang og framtung, og man ser tydelig spenningene i halsen.

 

   På det andre bildet er hesten avslappet, balansert og engasjert, i ren takt med god løftehøyde i steget, og vi ser hvordan hesten blir rundere og kortere, og løfter seg oppover i mankeområdet.

 

   Egentlig en ganske så pen hest...

 

   Hatten av for denne ekvipasjen, og hva de klarte å oppnå sammen.

 

   Et godt eksempel på at korrekt Klassisk trening er for alle hester og ryttere - uansett rase, bakgrunn, hårfarge eller bilmerke - og at den virker fra første minutt.

 

   Det er nemlig ikke slik at human og positiv ridning tar lenger tid, er vanskeligere, og gir dårligere resultater. Det motatte er tilfelle. Uten press, stress og spenninger kan hestene selvfølgelig jobbe bedre, lære raskere, og bli mer motivert!

 

Rideundervisning
Rideundervisning

Eksempel på utvikling fra unghest til ridehest:

Utdanning av hest etter Klassiske prinsipper - unghest
Hestens utdanning etter Klassiske prinsipper begynner
Tilridning av hest etter Klassiske prinsipper - innridd unghest
Utdanning etter Klassiske prinsipper - innridd

Tilridning av hest - grunnutdannet etter Klassiske prinsipper
Utdanning etter Klassiske prinsipper - grunnutdannet


1) Etter Crispin de Passe the Younger, kobberstikk i De Pluvinel, Antoine. L´Instruction  dv Roy en l´Exercice de Monter a Cheval. Frankfurt am Main: Merian, 1628. (Arkiv saltilpasning.no.)